Ahogy én látom...

Kereszténység és programok Szegeden és környékén

Isten mindent újjá tesz! - fiatalos konferencia a Zöldfáson

2017. május 29. 14:21 - blackbird14

I. Egyházmegyei Ifjúságpasztorációs Konferencia, ahogy én láttam...

2017. május 26-án este és 27-én került megrendezésre az I. Egyházmegyei Ifjúságpasztorációs Konferencia Domaszéken a Zöldfás Lelkigyakorlatos házban, melyen én is részt vettem, mint lelkes fiatal. Habár az Ez Az A Nap! rendezvénnyel volt egy időpontban, mégis valahogy úgy éreztem idén itt a helyem. Középpontban mindenképpen a fiatalság volt, ami engem nagyon is érint, mivel szeretnék velük foglalkozni. De nézzük, miről szólt ez a 2 nap bővebben!

A pénteki program nem volt kötelező, de ha már majdnem a szomszédban lakom, gondoltam nem hagyom ki. A program 'Az ifjúsági vezető attitűdjei' címet kapta. Ez egy tréning volt, melynek Gulyás Péter volt a házigazdája. Fény derült többek között arra, hogy az ifjúsági vezető hasonlatos a Jó Pásztorhoz, aki ismeri a rábízottakat, akire hallgatnak és  aki életét adja a rábízottakért. Néhány ismerkedős gyakorlat után, kis csoportokban megbeszéltük, hogy az ifjúsági vezetőnek miért fontos az Istennel való kapcsolata, az emberekkel való kapcsolata és milyen képességekkel kell rendelkeznie ahhoz, hogy közösségben tudjon működni, illetve a plébániával összhangban. Végül egy tesztet töltöttünk ki, ami segített rájönni, hogy melyik vezetői típusba tartozunk, pl. Márta, Mária vagy Péter, Mózes...Az alapján, hogy milyen mértékben vagyunk elkötelezettek, bölcsek és milyen mértékben hajt a Szentlélek, az erő. 

Ahogy én láttam...Odaérkezvén nagyon fiatalos közegnek lehettem tagja, látszott, hogy mindenki áldozatkészen viszi a hátán a programszervezést. Tetszett, hogy nem végigültük a tréninget, hanem voltak feladatok, melyek alapján sokkal könnyebben elsajátíthattam, mi is az hogy vezető és hogy bennem milyen készségek vannak túlsúlyban. Ami a teszt alapján kijött, nagyon is igaz volt rám...Vakon, a Lélek által belevágok olykor olyan dolgokba, amelyek nincsenek megfelelően bebiztosítva, megszervezve, de az elkötelezettség megvan hozzá, ami néha sajnos nem elég. Ilyen téren pedig elég tapasztalatlan vagyok, szóval már csak bölcsebbé kell válnom. :) Az ezt követő Szentségimádás eltért azokhoz a nagy volumenű Tűz és Fény Szentségimádásokhoz, illetve dicsőítéssel lezajló imádkozásokhoz képest, amelyeken már voltam, viszont ez éppen olyan hangulatos volt a mécsesekkel borított, számomra kedves Zöldfás templomban. 

Másnap a megnyitó és köszöntések után a magyar katolikus egyház ifjúságpasztorációs stratégiájával kezdtünk. Az eddigi pápák ifjúsággal foglalkozó üzeneteit vettük sorba, és megtudtuk hogyan született meg ez a stratégia (ha lehet stratégiának nevezni). Fontos ez a mondat, amely nagyon megragadott: "Akkor lesz stratégiánk, ha ti azt csináltok belőle." A stratégia nem egyoldalú, ha elkészül, azt alkalmazni és hasznosítani kell. Ezután Fábry Kornél atya tartott előadást arról, hogyan lehet megszólítani és lelkesíteni a közösségvezetőket. Egy Szent Ágoston idézettel kezdte és fejezte be előadását: "Benned égnie kell annak, amit lángra akarsz lobbantani másokban". Kihangsúlyozta, tudnunk kell miért akarunk közösséget és hogy mi a közös célunk. Ehhez egy Youtube videót is megnéztünk, melyet itt érhetsz el: katt

ifjusag.jpg

A Vitorla közösségvezető képzésről adtak tanúságot a résztvevők, melyből kiderült, hogy tartalmas előadásokat hallgattak az Istenképről, az önképről, közösségről stb, közösségépítő játékokat tanultak és közös lelkigyakorlaton vettek részt. Ha minden jól alakul ez a képzés idén októberben újraindul, és várják majd a lelkes matrózokat.

Számomra nagyon hasznosnak bizonyultak az előadások, azt sem tudtam, hogy az egyháznak ilyen fontos a fiatalok megszólítása és behívása. Mint útját kereső, keresztény magyar fiatal hiánypótló eseménynek tartom az ilyen fiatalos kezdeményezéseket. Az egyház fiatalokat érintő programjai igazából az utóbbi 1-2 évben lettek látványosak számomra, lásd: Face2face, Tágas Tér, plébániai táborok (kb. amióta közösségem lett Szegeden :D ) De mikor az etika "felváltotta" a hittant, mintha eltűntek volna a fiatalok, elengedték azt a pici szálat, ami Istenhez vitte volna közelebb őket. Márpedig a fiatalok igenis ki vannak éhezve arra, hogy valaki behívja őket egy lelkes misére, vagy valaki imádkozzon értük, vagy meghallgassa őket, vagy lássanak pozitív példát arról, Isten igenis működik ma az emberek életében. Ha másnak nem, neked és nekem kell odaállnunk és Jézusi példát mutatnunk. Nem szabad elengedni a barátainkat, nem szabad kihagyni a lehetőségeket, mikor meghívhatsz egy-egy személyt egy keresztény alkalomra vagy közösségbe. Lehet épp a legnagyobb szüksége van rá annak a fiatalnak...Eszembe jutott arról egy 777 cikk a sok közül, hogy hol is vannak a fiatalok, hogyan is kellene az egyháznak meghallgatnia az ifjúságot: Tényleg csak öregek vannak a katolikus egyházban?

Egész nap lehetett tanakodni, ugyanis kaptunk egy fehér, név nélküli és egy sárga, "neves" lapot, melyekre javaslatainkat várták, hogyan is gondoljuk, mi szükséges a fiatalok megszólításához, mivel tudnánk személyesen segíteni, milyen programok kellenének, mi a jó és mi a rossz az ifjúságpasztorációban jelenleg. Fontos, hogy mi megnyíltunk, felajánlottuk a lehetőségeinket, de ezeket jó, ha meg is fogadják és még jobb, ha minket is bevonnak azok megvalósításában. 

A délutáni programokat mi választhattuk meg előzetesen a jelentkezéskor, ennek neve 'Jógyakorlatok' voltak: 6 különböző műhely közül lehetett választani. Bár kettőre lehetett beülni, igazából mindet meghallgattam volna. Amelyeken voltam, mindkettő interaktív volt, és a jelenlévők pozitív példát kaphattak az előadások által, és egy löketet a kezdethez vagy esetleg a folytatáshoz. 

  • Antióchia 
  • Ifjúsági csoport egy kistelepülési plébánián 
  • Ministránsok és Körzeti Ifjúsági Találkozók 
  • Padlókép 
  • Fiatalok hittanórán túli foglalkoztatása és behívása a plébániára 
  • Ifjúsági csoport városi plébánián 

Zárásként pedig ahogy a kis tájékoztató füzetben is olvashatjuk Serfőző Levente ifjúsági referens sorait: "Ébredjünk rá arra, hogy Egyházunk jövője a fiatalokkal együtt képzelhető el. A 24. órában járunk. Tovább kell építenünk az Egyházat! Az alap Krisztus, rá akarjuk bízni a jövőnket is!" Szerintem 3 nagyon sürgető feladatunk van: 1. A településen létrehozni vagy a már meglévő közösséget megerősíteni, 2. Behívni, megszólítani, befogadni a fiatalokat, nyitottnak lenni, 3. Ökumenikusan is jelen lenni: összetartani a felekezeteket, nem széthúzni. Nem tétlenkedhetünk. Magunktól várjuk azt, hogy a fiatalok majd önként besétálnak a templomkapun, pedig nekünk kell tennünk, nekünk kell továbbadnunk a lángot, amit mi már megkapunk a Lélektől. Megszólítani, behívni, átadni a tapasztalatainkat. Mindehhez az Atya bölcsességét, a Fiú elkötelezettségét és a Szentlélek erejét kérjük! :) 

szolgalat.jpg

Isten mindent újjá tesz! (Iz 43,19) Hozzáteszem: ha hagyjuk. Általunk, személyes megszólítás által érhetünk el a legtöbb emberhez. Ne tartsd meg magadnak Isten ajándékait, használd fel az Ő dicsőségére. Például apróság, de ha tudsz valami klassz programot, azt ajánld ismerőseidnek egy beszélgetésben, vagy ha Isten például az esti imában egy igerésszel segített túljutni valami problémán, másnap mondd el a barátaidnak. Mind-mind kicsike dolog, de nagyon sokat jelenthet egy nem hívő ismerősödnek, mint megerősítés: ha a te életedben ott van az Úr, akkor talán az enyémben is itt van? És elindulhat a beszélgetés. Erősítsd meg a hited, bízz a Szentlélekben és Ő vezetni fog. Ha hagyod! :) 

Látok egy nemzedéket, kik tudják mi az elhívás
Egy szent népet, mely hitben jár
Egy nép, mely minden harcát térden állva vívja meg,
Ébredést kér és győztes lesz!

Csiszér Laci - Hozsanna (Hillsong)

 Reményeim szerint: folyt. köv. 

Hasznos link: IPC

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://istenkezeben.blog.hu/api/trackback/id/tr2112545143

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása