Ahogy én látom...

Kereszténység és programok Szegeden és környékén

Antióchia

2017. szeptember 02. 15:59 - blackbird14

A közösség, ahol rátaláltam Istenre

Itt a szeptember, mely egyfajta ébredést hoz Szeged városának, hiszen újra beindulnak a közösségek. Ebben a bejegyzésben most arról a közösségről írok, ahol megváltozott az életem. Ez pedig nem más, mint a címben is olvasható: Antióchia.

Mi az Antióchia? 

Az Antióchia egy plébániára alapuló szolgálat, amelyet fiatalok adnak fiataloknak. Korosztályt tekintve a 16-26 év közötti ifjúságot célozza meg. A közösségbe lépés személyes meghívással történik, amikor egy már antióchiás fiatal meghívja a jelöltet egy Antióchia Hétvégére, ahol az újoncból közösségi tag válhat. A hétvégi lelki programnak jelentős folytatása van a rendszeres ún. „imatalálkozók” során. A közösségbe tartozás a fiataloknak állandó lehetőséget kínál, hogy meghallgassák, megbeszéljék és jobban megértsék, mit jelent ma katolikus kereszténynek lenni. A közösségi élet segíti őket, hogy növekedjenek Krisztusnak és Egyházának szeretetében. 

Története

A programot a Notre Dame egyetemen fejlesztették ki 1960-ban az USA-ban, Indiana államban, majd 1973-ban helyezték plébániai alapokra. 1981-ben Ausztráliába is eljut a program egy család által, és ettől kezdve világszerte elterjedt. Magyarországra Bittsánszky János és Sára hozta el a mozgalmat, az első Antióchia Hétvége 1995-ben került megrendezésre. 2008-ban Szeged-Szentmihályon, 2012-ben Alsóvároson és 2015-ben Újszegeden is Antióchia közösség alakult. (Azóta Szentmihályon megszűnt, az ottaniak a másik két közösség tagjai lettek.)

Miért "Antióchia"?

Az Anióchia elnevezést az első ismert Krisztus-követő közösségek helyéről kapta: „A tanítványokat először
Antióchiában nevezték keresztényeknek” (ApCsel 11,26).

2_1.jpg

Mit ad?

Az Antióchia Hétvége és az imaalkalmak lehetőséget biztosítanak, hogy közösségben éld meg a hitedet. Minden imatalálkozón ima a kezdő és lezáró momentum. Fontos a személyes megosztás, a játék és a zene pedig összekovácsolja a fiatalos közösséget. 

A Hétvége

Az Antióchia Hétvége egy péntek estétől vasárnap estig tartó program, melyben fontos szerepet kap a közös ima, megosztások, a zene, az egymásra és Istenre való odafigyelés. Az előkészületek 2 hónappal a hétvége előtt megkezdődnek, és a szervezők ez eddigi antióchiások, akik személyesen hívják meg barátaikat, ismerőseiket, akikről úgy gondolják, hogy szükségük lehet egy ilyen közösségre. A hétvégén 'bevezetők' formájában a fiatalok megosztják társaikkal egy adott témában a véleményüket, élettörténetüket, egyfajta tanúbizonyságot tesznek. A plébánia közössége pedig segíti az Antióchia működését mind a hétvége, mind az imatalálkozók során: helyet biztosítanak, imahátteret nyújtanak, anyagiakkal és szállással járulnak hozzá az ifjúság segítéséhez. 

Kik a szülőpárok?

A közösség megfelelő működését szülőpárok, felnőttek felügyelik, akik úgymond a háttérből igazgatják a vezető fiatalokat. Azért a fiatalok mégsem egyedül szerveznek meg egy 30-40 fős nagyszabású hétvégét! :) 

Imatalálkozók

Azt szoktuk mondani, hogy a "hétvége kicsinyített változatai". Minden héten találkozunk, mindig mások a vezetői az alkalomnak (1 fiú és 1 lány), egy ember mond bevezetőt és persze lezárásként van vacsora is. Fontos, hogy legyen egy közösség, ahol táplálhatod a hited, ahová tartozol, ahol nem kallódsz el.

A közösség, ahol rátaláltam Istenre

2015 február. Az első Antióchia Hétvégém. Ezt akkor még nem tudtam, de visszanézve onnan tekintem magam gyakorló keresztény embernek. Számomra nagyon meglepő volt, hogy van ennyi hívő fiatal Szegeden! :) Én világ életemben visszahúzódóbb ember voltam és úgy érzem, ez a közösség volt az, ahol teret engedtem magamnak és Istennek, hogy formáljon engem. Ekkor pedig elindult bennem egy folyamat. Mikor véget ért a hétvége, tudtam, hogy ide tuti-biztos-mindenáron járni fogok, mert összekötött minket valami...valami, amit szintén később értettem meg: "Mi ugyanis mindnyájan egy Lélekben egy testté keresztelkedtünk, és mindnyájunkat egy Lélek itatott át." (1Kor 12,13) 

 

Felhasznált források:

- Thorday Attila: Fiatalok szolgálata fiataloknak: Antióchia - Deliberationes, VIII. évf. 1. szám

- Bucskóné Lehota Ágota prezentációja

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://istenkezeben.blog.hu/api/trackback/id/tr3612717826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása