Ahogy én látom...

Kereszténység és programok Szegeden és környékén

Jó tanítványod vagyok?

2018. július 14. 09:32 - blackbird14

"Jó tanítványod vagyok?" - tettem fel magamnak a kérdést a szőregi János kurzuson, melyet a Szent András Evangelizációs Iskola tartott július 2-8-ig. Ki is a tanítvány? Ki a Mester? Ki az apostol? Az egyik tanításból szemezgettem most a blogra, mely szerintem mindannyiunk számára nagyon hasznos lehet.

"Elég a tanítványnak, ha olyan lesz, mint a mestere." (Mt 10,25)

De ki is a Mester és kik a tanítványok?

Héberül a  "Rabbóni!" vagy "Rabbúni!", "Mesterem!" megszólítás Jézusra utal a Szentírásban. Jézusra a tanítványok úgy néztek, mint nevelőjükre, aki nevelte őket az életre. Figyelték Jézus viszonyulásait: kapcsolatait, a munkáját, hogyan szórakozott, hogyan viselte a gyászt, hogyan viszonyult érzéseihez, hogyan hal meg. Ebben pedig követték is Őt. 

A tanítványok nem klónozzák le Jézust, hanem Jézus alapértékei szerint élnek, az Ő lábnyomaiban járnak. Ez egyfajta élethivatás, egy életprogram. Az az élet fő értékrendje és célja, hogy olyanná legyen a tanítvány, mint a Mester. Fontos megjegyezni, hogy az ember nem válik tanítvánnyá, ha nem szemléli Jézust. Az inas sem tükrözi vissza mestere tudását, ha nem tanul mesterétől, nem él vele és nem szemléli életét, munkásságát. Antióchiában először nevezték a tanítványokat keresztényeknek, "krisztusiaknak", tehát Krisztus életét követőknek.

"Azután fölment a hegyre. Magához hívta, akiket ő akart, és azok odamentek hozzá. Létrehozta a Tizenkettőt, hogy vele legyenek, és hogy elküldje őket igét hirdetni." (Mk 3, 13-14)

A tanítványoknak az a dolguk, hogy "Vele legyenek", Jézussal legyenek. Ez a hivatásuk, a küldetésük. Ezt lefordítva mai életünkre úgy értelmezzük, hogy csak úgy ismerhetjük meg Jézust, úgy élhetünk hiteles keresztény életet, ha Jézussal vagyunk. Ha leülünk a lábaihoz, olvassuk az Ő szavait. Ez a tanítványság sok idő, mivel egy tanulási folyamat. Jézust sosem fogjuk megismerni teljesen ezen a földön, éppen ezért életünk végéig tanítványok vagyunk. Szükségünk van a Jézussal töltött időre, hogy tükrözni tudjuk életünkkel Mesterünk életét.

Miért követték Jézust az emberek?

A tömeg azért követte ezt a különös embert, mert hallották miket művelt. Jézus tetteiért, csodáiért követik, azért mert enni adott a népnek. A tanítványok viszont feltétel nélkül követik Jézust, mert nélküle nincs mit enniük, nincs hová menniük, hiszen mindent feláldoztak küldetésükért. Te miért követed Jézust? Azért mert csodákra vágysz, mert ez a divat, mert ezt mondták... Vagy meg akarod Őt ismerni és Vele akarsz lenni?

Jézus pedig foglalkozik tanítványaival. Könyörög értük (Jn 17,9-19), személyesen hívja meg őket (Jn 1,35-51), sőt megjelenik nekik többször is halála után (Jn 21). Olyan, mintha kivételezne velük. Nem szeretnénk mi is ilyen közel kerülni Jézushoz? 

Kik az apostolok?

Az apostolok kizárólag tanítványokból lesznek. A tanítvány a Mester tükörképe, az apostol küldött. A tanítvány tanul, bölcsességet gyűjt, ellesi a Mester tetteit, az apostolt pedig már elküldi a Mester, hogy tegyen ugyanígy, ahogyan Ő is tesz.

Amit tudni kell: ha egyszer elhívott a Mester tanítványnak, ez az apostolkodással nem fog megszűnni. Miközben szolgálsz, ugyanúgy meg kell maradnod tanítványnak, le kell ülnöd Jézus lába elé. Sőt még jobban figyelned kell a szavait, üzeneteit, rászánni Jézusra az idődet. Mert nem a szolgálatod, a csodáid fognak üdvözíteni, hanem az Istennel való kapcsolatod. Ez azt jelenti, hogy 1. tanítványság, 2. apostolkodás. Örökre tanítványok maradunk, ezzel átadjuk magunkat annak az elvnek, hogy taníthatóak maradunk. A legnagyobb tanítvány pedig: maga az apostol!

A kurzus során én is feltettem magamnak a kérdést: Jó tanítványod vagyok, Mesterem? Merd te is feltenni a kérdést Istennek és bármilyen is válasz, hallgasd Őt figyelemmel.

jesus.jpgKép: pinterest.com

 

Forrás: János kurzus, saját jegyzet

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://istenkezeben.blog.hu/api/trackback/id/tr6514111783

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása